Wysmukla sylwetkę – zapewnia na długo uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Najbogatszym źródłem błonnika są otręby, wszystkie płatki zbóż, grube kasze oraz razowe pieczywo.

Znajduje się on także w warzywach strączkowych, głównie fasoli i grochu oraz owocach: suszonych figach, czarnych oraz czerwonych porzeczkach, agreście, śliwkach i jabłkach.

Ale uwaga! Nadmiar błonnika w diecie może też zaszkodzić – spowodować biegunkę lub obniżyć wchłanianie składników mineralnych (żelaza, magnezu, wapnia) i witamin. Ograniczenie ilości tego roślinnego włókna w diecie zaleca się zwłaszcza osobom cierpiącym na wrzody, niedokwaśność żołądka, marskość wątroby, zapalenie dróg żółciowych i jelita grubego oraz na choroby trzustki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *