Działanie

Aby organizm łatwiej przyswajał dobroczynne dla wzroku substancje obecne w kukurydzy, warto ją przyrządzić z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu, np. masła albo oliwy z oliwek. Można po prostu ugotować kolby kukurydzy (kupimy je teraz w każdym warzywniaku) i zjeść posypując odrobiną soli, ale można też przyrządzić pożywną zupę krem z dodatkiem kaszy jaglanej.

Składniki

2 kolby kukurydzy (albo 2 puszki)
duża cebula
3-4 łyżki kaszy jaglanej
2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
półtorej łyżki masła
łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
po łyżeczce słodkiej, mielonej papryki i kurkumy
łyżka śmietany 
łyżka oleju rzepakowego
2-3 łyżki natki pietruszki albo koperku.

Przygotowanie

Świeże kolby kukurydzy ugotuj w wodzie z dodatkiem 1/2 szklanki mleka, szczypty soli i cukru oraz łyżeczki masła. Kaszę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Na patelni podsmaż cebulę, posiekany drobno czosnek i starty na tarce imbir.

Zalej litrem wody, wsyp kaszę. Gotuj 10 minut. Dodaj ziarna kukurydzy – te z puszki odsącz z zalewy, a świeże odkrój od kolb i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5-7 minut. Gdy krem przestygnie, zmiksuj go i dopraw solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Dodaj śmietanę i zieleninę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *